More
  Home Sarawak Betong Kawasan Beting Maro akan dibangunkan dengan sektor akuakultur

  Kawasan Beting Maro akan dibangunkan dengan sektor akuakultur

  BELADIN, 24 SEPTMBER 2020 (SNN) : Kerajaan Sarawak komited bantu bangunkan sektor pertanian dan ternakan di negeri ini dengan mengadakan pelbagai program dan kursus.

  Sebagai contoh, baru-baru ini Kursus Asas Akuakultur Ternakan Udang Marin yang diadakan di Kampung Beladin adalah salah satu usaha untuk memberi pendedahan kepada penduduk kampung dalam asas mengendalikan sektor ternakan itu.

  Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Beting Maro Razaili Gapor berkata, tahap pengeluaran bahan mentah di negeri ini masih belum mencukupi dan beliau menggesa belia di negeri ini untuk menceburi serta mengambil peluang sebaik mungkin dengan melibatkan diri dalam industri penternakan.

  “Kerajaan negeri turut telah menyediakan peruntukan bagi membangunkan sektor pertanian dan akuakultur di kawasan DUN Beting Maro yang turut dikenali sebagai salah satu kawsan bakul makanan di Sarawak,” katanya ketika hadir dalam Majlis Penangguhan Kursus Asas Akuakultur Ternakan Udang Marin Dalam Kolam di Kampung Beladin hari ini.

  Razaili Gapor bergambar bersama para peserta yang hadir

  Ujarnya, beliau yakin dengan adanya kursus seperti itu dapat menarik minat banyak masyarakat untuk menjadi pengusaha terkanan akuakultur.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Must Read

  RM405 juta diperuntukan untuk meneruskan BKSS 5.0 bermula Januari hingga Jun...

  0
  KUCHING, 21 JANUARI 2021 (SNN) : Sebanyak RM405 juta peruntukan keseluruhan diumumkan oleh YAB Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg bagi meneruskan...