More
  Home Sarawak Samarahan Cadangan mewujudkan Arena E-Sport di Kota Samarahan akan merancakkan lagi ekonomi digital

  Cadangan mewujudkan Arena E-Sport di Kota Samarahan akan merancakkan lagi ekonomi digital

  KUALA LUMPUR, 21 JULAI 2020 (SNN) : Cadangan untuk mewujudkan Arena E-Sport di Kota Samarahan amatlah sesuai kerana dengan keadaan demografi penduduknya terdiri daripada para pelajar universiti, golongan profesional perkhidmatan awam dan swasta.

  Ahli Parlimen Kota Samarahan, Rubiah Wang berkata kawasan itu kini diwakili oleh golongan belia dengan peratusan 56 peratus daripada jumlah keseluruhan populasi di parlimen tersebut.

  “Kota Samarahan turut berpotensi untuk menjadi Hub Ekonomi Digital pada ketika ini,” katanya semasa perbahasan Titah Yang DiPertuan Agong pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

  Justeru, Rubiah percaya bahawa kerajaan boleh mempertimbangkan Kota Samarahan sebagai ‘new strategic location’ untuk memperkembangkan penggunaan digital ekonomi khsusnya bagi melahirkan usahawan-usahawan dalam kalangan belia menggunakan pendekatan baharu.-Sumber Ukas. Nizal.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Must Read

  JKM Matu serah bantuan kepada mangsa banjir di kawasan Matu

  0
  MATU, 23 JANUARI 2021 (SNN) : Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah (JKMD) Matu dalam usaha menghulurkan bantuan kepada kira-kira 16,000 ribu mangsa banjir yang terjejas...