More
  Home Sarawak Samarahan Datuk Julaihi rasmi jalan Kampung Lubok Manta di Sebangan, penantian penduduk selama...

  Datuk Julaihi rasmi jalan Kampung Lubok Manta di Sebangan, penantian penduduk selama ini berakhir

  SEBUYAU, 10 SEPTEMBER 2020 (SNN) : Penantian penduduk Kampung Manta, Sebangan selama ini memiliki jalan raya yang lengkap dan selesa kini berakhir selepas pembinaannya telah siap dan dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sebuyau Datuk Julaihi Narawi di sini, semalam.

  Jalan sepanjang 1.8 kilometer itu di bina dengan kos sebanyak RM1.2 juta yang menghubungkan Kampung Lubok Manta Hilir dan Hulu.

  “Jalan raya ini amat penting bagi penduduk kampung kerana siapnya jalan ini memudahkan mereka membawa kenderaan masuk selain memendekkan perjalanan untuk urusan ke luar kawasan kampung.

  “Jalan raya baharu ini menggantikan jalan lama yang berupa jalan simen biasa dan jenis simen slab dan jalan itu juga menghubungkan dari simpang jalan persisir Sebalangan/Sebuyau,” katanya ketika hadir merasmikan jalan baharu tersebut.

  Jalan raya yang telah siap dibina memudahkan urusan penduduk kampung disitu.

  Tambah beliau, Kampung Lubok Manta keseluruhannya mempunai 93 buah rumah yang mana di situ merupakan komuniti masyarakat Iban dengan memiliki rumah persendirian sejak dulu lagi dan majoriti mereka adalah pekebun dan memiliki kebun kelapa masing-masing.-Sumber Ukas.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Must Read

  JKM Matu serah bantuan kepada mangsa banjir di kawasan Matu

  0
  MATU, 23 JANUARI 2021 (SNN) : Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah (JKMD) Matu dalam usaha menghulurkan bantuan kepada kira-kira 16,000 ribu mangsa banjir yang terjejas...