More
  Home Berlainan Pegangan Agama, Namun Kasih Sayang Tiada Batasan

  Berlainan Pegangan Agama, Namun Kasih Sayang Tiada Batasan

  KUALA KUBU BHARU, 04 Mei 2019 (SNN) – Walaupun berlainan pegangan agama, kasih sayang ibu terhadap anaknya tiada batasan. Ketika anaknya mendaftar sebagai pelajar tahfiz, seorang suri rumah, Ang Bee Cheng, 48, hadir menemani bagi menguruskan pendaftaran tersebut. Sesi pendaftaran program diploma itu pada Selasa lalu mendapat perhatian ramai apabila dia ditemani ibunya yang bukan beragama Islam.

  Anak sulung daripada tiga beradik, Tan Mike Foong , 23, merupakan pelajar mualaf yang berjaya menamatkan Sijil Asas Tahfiz selama setahun di Darul Quran Jabatan Agama Islam (JAKIM) Kuala Kubu. Mike Foong membuktikan keupayaan menghafaz 10 juzuk al-Quran walaupun dia merupakan orang kurang upaya (OKU) penglihatan sejak dilahirkan. Kini dia meneruskan pengajian peringkat Diploma Tahfiz Al-Quran dan Al-Qiraat yang ditetapkan syarat menghafaz kesemua 30 juzuk dalam tempoh tiga tahun.

  Mike Foong memeluk Islam pada 2015 yang ketika itu tanpa pengetahuan ibu bapanya. Dia menerima pendidikan khas di Sekolah Kebangsaan (SK) Kuala Kubu Bharu dan di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Setapak, Kuala Lumpur. Ketika usianya kanak-kanak, Mike Foong berkata, dia pernah meniru suara azan di rumah kerana seringkali mendengar laungan tersebut dari surau berdekatan kediamannya di Batang kali. Menurutnya, terdapat sebuah tentera di belakang sekolah menengah yang akan memasang bacaan al-Quran sebelum masuk solat.

  “Bila dengar azan saya tak rasa ia satu muzik, tapi kalimah. Sampailah masa berada di tingkatan empat, saya akan buka radio untuk dengar bacaan solat terawih. Lepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), saya ikut latihan kemahiran pengurusan pejabat di bawah Persatuan Bagi Orang Buta Malaysia (MAB). Ramai yang beragama Islam dan bila mereka ada kuliah agama yang dikendalikan Ustaz Mat Noor, saya bersama dua rakan bukan Islam akan dengar,” katanya.

  Mike Foong berkata, pada satu hari, pihak persatuan menjemput seorang pendakwah mualaf kerana ada di antara mereka yang ingin tahu tentang Islam. Menurutnya, dia turut serta dalam perbincangan tersebut sebelum diajukan beberapa soalan berkaitan fitrah kejadian penciptaan dan pencipta.

  Mike Foong membaca Al-Quran menggunakan kaedah braille

  “Pada hari itulah saya lafaz dua kalimah Syahadah dan sekali lagi seminggu kemudian ketika daftar secara rasmi di pejabat agama. Saya rahsiakan dari pengetahuan ibu bapa dan lepas setahun setengah, baru mereka tahu. Saya ajak ibu pergi makan kedai makan mualaf cina dan pemilik kedai tanya adakah saya muslim di hadapan ibu,” katanya. Ibunya memberi reaksi terkejut apabila Mike Fong membuat pengakuan memeluk Islam ketika menjawap soalan pemilik kedai makan itu.

  Bee Cheng berkata, dia bertanya lanjut mengenai tersebut kepada anaknya selepas mereka pulang ke rumah. Menurutnya, walaupun terkilan dan mengambil masa hampir setahun untuk menerima hakikat namun dia akur dengan keputusan anak sulungnya itu.

  “Saya takut kehilangan Mike sebab ramai yang kata, orang Islam tak boleh tinggal dengan bukan Islam dan saya takut Mike tak boleh uruskan diri. Lepas Mike terangkan segalanya, baru saya boleh terima dan gembira tengok perubahan dia yang semakin baik. Saya sendiri teman dia daftar sebagai pelajar tahfiz dan mula-mula dulu, hari-hari saya datang jenguk Mike sebab rumah kami di Kampung Asam Kumbang tak jauh, dalam 10 minit saja,” katanya.

  Bee Cheng menambah lagi, Mike Foong dilahirkan tidak cukup bulan dengan berat 900 gram dan ditahan di wad Hospital Kuala Lumpur selama tiga bulan. “Kami semua bukan Islam dan hanya Mike saja Islam tapi hidup bahagia malah anak bongsu suka tengok Mike solat,” katanya. Bapa Mike Foong, Tan Ang Chong, 54 pula mengusahakan bengkel sendiri. Pasangan tersebut turut mempunyai dua lagi anak yang masing-masing berusia 20 dan tujuh tahun.

  Sementara itu Mike Foong berkata, dia tidak mempunyai keluarga angkat beragama Islam kerana ibu bapa dan dua adik beradiknya adalah harta dunia akhirat yang tiada pengganti. Malahan nama asalnya juga dikekalkan kerana tiada keperluan berbuat demikian walaupun sudah menganuti Islam.

  Sebaik sahaja tamat pengajian Diploma Kemahiran Malaysia, Mike Fong menyertai Interactive Dakwah Training (IDK) sebagai sukarelawan dan belajar cara pendakwah menyantuni golongan mualaf. Dia mula mempelajari dan membaca buku Iqra selain menghafaz surah serta berjaya memenangi pertandingan hafazan mualaf di peringkat negeri Melaka.”Atas cadangan seorang rakan, saya mengikuti Kursus Asas Tahfiz di Darul Quran Jakim selama setahun bermula Januari tahun lepas,” katanya. Sumber – Sinar Harian

  Bee Cheng kerap melawat anaknya, Mike Foong di pusat pengajian tahfiz tersebut

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Must Read

  Datuk Julaihi Narawi terima suntikan vaksin Covid-19 fasa pertama

  0
  KUCHING, 28 FEBRUARI 2021 (SNN) : Menteri Muda Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan Sarawak Datuk Julaihi Narawi telah menerima suntikan dos pertama vaksin Pfizer BioNTech...