More
  Home 500 Anggota Badan Beruniform UNIMAS Sertai Perbarisan

  500 Anggota Badan Beruniform UNIMAS Sertai Perbarisan

  Kota Samarahan, 4 Mac 2020 (SNN) : Hampir lima ratus anggota dari empat buah badan beruniform di UNIMAS telah menyertai program Perbarisan Badan Beruniform UNIMAS 2020 bertempat di Padang Kawad, DeTAR PUTRA, UNIMAS, pagi tadi.

  Anggota-anggota tersebut terdiri dari Badan Beruniform Siswa Siswi Pertahanan Awam (Kor SISPA), Sukarelawan Polis Siswa Siswi (Kor SUKSIS) dan Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) Darat dan PALAPES Udara.

  Dalam ucapan sebelum itu, Naib Canselor UNIMAS merangkap Komandan PALAPES, Profesor Datuk Dr Mohamad Kadim Suaidi menyatakan rasa bangga dengan penyertaan anggota dari badan-badan beruniform Universiti dalam program sedemikian yang dilihat dapat merapatkan silaturahim sesama anggota badan beruniform di universiti ini.

  Beliau berkata, penyertaan dalam badan-badan beruniform di universiti juga dapat memupuk nilai-nilai murni, mengilap jati peribadi diri dan membentuk keperibadian serta akhlak yang baik bagi mengamalkan budaya kerja yang berkualiti.

  “Saya percaya, dengan pengalaman serta kepakaran jurulatih-jurulatih di setiap badan beruniform, saudara-saudari akan didedahkan dengan ilmu yang secukupnya.

  Jadikan pengalaman serta ilmu yang ditimba sebagai pemangkin untuk saudara-saudari terus maju ke hadapan setelah saudara-saudari menamatkan pengajian di institusi pengajian tinggi ini dan ditempatkan di sektor-sektor awam mahupun swasta,” katanya lagi.

  Dalam perbarisan tersebut, Profesor Datuk Dr Mohamad Kadim Suaidi juga telah melakukan pemeriksaan perbarisan ke atas badan-badan beruniform berkenaan.

  Profesor Datuk Dr Mohamad Kadim Suaidi melakukan pemeriksaan perbarisan ke atas badan-badan beruniform yang terlibat.
   

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Must Read

  JKM Bintulu hulur bantuan bekalan makanan kepada penduduk di kawasan Pengesanan...

  0
  BINTULU, 28 JANUARI 2021 (SNN) : Susulan pelaksanaan Pengesanan Kes Aktif (ACD) di Rumah Peter Bansa, Bintulu pada 25 Januari 2021 lalu, Jabatan Kebajikan...