[LANGSUNG] Pilihanraya Umum ke-14: Isu-isu hangat pilihanraya

0
394
Pengumuman Keputusan PRU 14 telah diumumkan Pengerusi SPR, Tan Sri Mohd Hashim bin Abdullah awal pagi jam 4.49.

Kuching, 9 Mei 2018 (SNN) – Pilihanraya Umum ke-14 diwarnai dengan pelbagai isu-isu hangat di beberapa buah kawasan.

[6:00am] Serangan panggilan spam

Beberapa orang pemimpin Barisan Nasional antaranya Presiden Barisan Nasional, Dato’ Dri Najib Abdul Razak menerima panggilan daripada individu tidak dikenali pada pagi hari pengundian.

Selain itu, serangan turut menyasarkan Ketua Polis Negara dan Panglima Angkatan Tentera Malaysia.

Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata, panggilan itu dipercayai untuk mengganggu proses pemantauan, perhubungan anggota keselamatan, kelancaran penugasan ketika proses pembuangan undi.

Di samping serangan panggilan telifon, beberapa laman sesawang parti Barisan Nasional dan Pakatan Harapan turut didapati telah digodam.

Pihak SKMM sedang giat berusaha mengenal pasti punca serangan, membaik pulih dan menghentikan serangan berkenaan.

[8:30am] Pengundi meninggal dunia ketika menunggu giliran

Dungun – Hasrat seorang wanita, Rokiah Sulung, 54 dari Kampung Pelandang membuang undi di Sekolah Menengah Kebangsaan Pulau Serai tidak kesampaian apabila beliau rebah ketika sedang menunggu pembuangan undi.

Beliau kemudianya disahkan meninggal dunia oleh pegawai kesihatan pusat pengundian.

Mak beratur di saluran dua manakala saya beratur di saluran empat. Masa tengah beratur, orang beritahu mak terjatuh dan saya terus berlari mendapatkan mak

Anak sulungnya Nuzita Md Nur, 36 berkata, ibunya memang sedang menghidap penyakit darah tinggi. Jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Pulau Serai selepas asar hari ini.

Dalam pada itu Ketua Polis Daerah Dungun Supt Baharudin Abdullah mengesahkan kejadian berkenaan.

[9.00pm] Kekecohan di pusat pengundian SK Slim River

Kekecohan dilaporkan berlaku di pusat membuang undi SK Slim River pagi akibat pertikaian jarak pondok panas Barisan Nasional yang didakwa wakil pembangkang tidak menetapi jarak yang ditetapkan oleh SPR.

Kekecohan dihangatkan lagi dengan perang mulut antara kedua-dua pihak yang bertanding.

Dalam pada itu, Pengurus Pilihanraya Parlimen Tanjung Malim, Nor Sham Rahman melaporkan spesifikasi pembinaan pondok panas di pusat pembungan undi berkenaan mengikuti peraturan yang telah ditetapkan.

Timbalan Pengerusi Pusat Daerah Mengundi (PDM) Barisan Nasional Pekan Slim River, Shahidon Abd Samad, berkata kekecohan yang ditimbulkan oleh perayu-perayu undi parti pembangkan adalah cubaan untuk menimbulkan kekecohan tetapi tidak berjaya.

Pihak pembangkang hanya berdiri di tepi jalan dan merayu undi pada saat-saat akhir, manakala, penyokong BN berada di tempat yang agak selesa. Ini mungkin menyebabkan mereka cemburu lalu bertindak tanpa usul periksa – Shahidon Abd Samad

[10.00am] Laman sosial dipenuhi swafoto jari pengundi

Laman sesawang seperti Facebook, Instagram mula dipenuhi dengan status-status gambar swafoto pengundi yang telah menunaikan tanggungjawab mereka. Selain gambar bersama pemimpin-pemimpin politik yang melawat beberapa pusat pengundian, paling ketara ialah gambar jari pengundi yang telah diwarnakan dengan dakwat hitam.

[12.30pm] Pusat mengundi SK Subang Perdana terbakar

Subang Perdana – Pihak Bomba mengesahkan berlakukan kebakaran dipercayai akibat litar pintas berlaku di Dewan Sekolah Kebangsaan Jalan U3 Subang Perdana. Kebakaran berkenaan bagaimanapun tidak menjejaskan proses pengundian yang sedang berlaku.

Kebakaran menyebabkan saluran satu di pusat pengundian tersebut dijalankan dalam keadaan gelap. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dan belum ada ketetapan daripada pegawai SPR sekiranya pusat pengundian ditukarkan.

Kebakaran kecil berjaya dikawal oleh pasukan Bomba dan Penyelamat dan mereka masih berada di kawasan berkenaan memastikan keselamatan pengundi.

[1.00pm] 50 peratus sudah keluar mengundi

Proses pengundian di seluruh negara berjalan dalam suasana yang lancar. Menurut laporan SPR setakat jam 1.00 petang tadi, seramai 50% jumlah pengundi berdaftar daripada seramai 1, 146,495 orang pengundi berdaftar pada Pilihanraya Umum ke-14 tahun ini.

[1.00pm] Jodoh di pusat mengundi ?

Laman sosial PDRM dilaporkan memuat naik status rakaman penghargaan seorang pengundi yang membuang undi di SMK Bukit Indah Johor Bahru. Pemilik akaun Matilda NY, merakamkan penghargaan kepada pegawia polis yang bertugas Lans Koperal Abang Syukrizul Hafiz Abang Abdillah.

Penampilah segak dan tidak lekang dengan senyuman anggota berkenaan menarik pemilik akaun dan netizen.

Anggota berkenaan dilaporkan bertugas di Balai Polis Bukit Indah, Johor.

[1.00pm] Lelaki disyaki memberi kertas undi palsu kepada pengundi

Port Dickson – Seorang lelaki dipercayai memberikan kertas undi palsu kepada pengundi yang berkumpul sebuah pusat pengundia. Lelaki berkenaan dilaporakan memberikan kertas undi palsu kepada salah seorang sukarelawan wanita BN untuk diedarkan kepada pengundi-pengundi.

Tindakan berkenaan mendatangkan kemarahan penyokong parti PKR yang turut berada di pusat pengundian tersebut.

Menurut laporan, lelaki berkenaan telah ditangkap dan diserahkan kepada pihak berkuasa.

[2.00pm] 61.08% telah keluar mengundi

Berdasarkan statistik perangkaan yang dikeluarkan oleh SPR, seramai 61.08% pengundi berdaftar telah menunaikan tanggungjawab mereka.

[2.25pm] Gambar kertas undi rosak mula ditularkan di laman sosial

Beberapa laman sesawang Facebook dilaporkan memuat naik beberapa gambar yang memaparkan kertas undi yang sengaja dirosakan oleh pengundi. Sebahagian daripad undi dirosakan adalah dengan memangkah di ketiga-tiga petak, menconteng dengan nama “Najib” dan “Mahathir” pada kertas undi.

[3.00pm] Pengundi keluar serentak punca kesesakan proses pengundian.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), Tan Sri Mohd Hashim Abdullah berkata, tindakan pengundi keluar beramai-ramai pada satu-satu masa mencetuskan fenomena kesesakan yang terus di beberapa buah pusat pengundian.

Tambah beliau, sebaran berita palsu yang memaklumakn pengundi untuk datang awal mengundi bagi mengelakkan orang lain menggunakan identiti mereka untuk membuang undi mencetuskan panik dalam kalangan masyarakat.

SPR dilaporkan tidak akan melanjutkan tempoh pengundian yang ditetapkan akan tamat pada jam 5.00 petang hari ini.

Selain itu, beliau turut mengesahkan bahawa, berita tular tentang kertas undi yang tidak dicop seperti didakwa di laman-laman sosial tidak berlaku seperti dilaporkan.

Pengundi diminta tidak terpedaya dengan dengen mesejj tular yang kononnya SPR melakukan penipuan dengan cara demikian kerana proses ini disaksikan oleh semua pihak berkepentingan termasuk ejen calon – Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), Tan Sri Mohd Hashim Abdullah

Beliau turut mengesahkan bahawa SPR telah menerima dan sedang menyiasat aduan tentang kertas undi pos tidak sampai kepada pengundi khususnya di luar negara.

[3.00pm] 69% telah keluar mengundi

SPR melaporkan, bilangan pengundi berdaftar yang telah mengundi di pusat pembungan undi masing-masing telah mencapai peratusan 69%.

Pusat pengundian dijangkan ditutup tepat jam 5.00 petang.

[4.00pm] 19 jalan di Terengganu ditutup

Ketua Polis Terengganu Datuk Aidi Ismail memaklumkan bahawa pihak polis akan menutup 19 buah jalan bagi melancarkan proses kiraan undi.

Penutupan berkenaan membabitkan enam daerah iaitu Kuala Terengganu, Kuala Nerus, Kemaman, Dungun, Besut dan Setiu.

[8.44pm] Pakatan Harapan mendahului

Pakatan Harapan sedang mendahului dengan bilangan kerusi 28 berbanding 24 Barisan Nasional

[12.25am] Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya mengadakan sidang media

Pengerusi Pilihanraya mengadakan sidang media Mohd Hashim Abdullah mengadakan sidang media di pejabat Suruhanjaya Pilihanraya Putra Jaya.

Dalam sidang media berkenaan, beliau menolak tuduhan calon Perdana Menteri Pakatan Harapan, Tun Mahathir Mohamad bahawa SPR sengaja melewat-lewatkan keputusan pengundian. Menurutnya, pihak SPR sedang giat megumpul maklumat daripada pusat-pusat pengundian terutama di kawasan-kawasan pedalaman.

Selain itu, beliau turut memberi komen terhadap isu pengundi yang tidak sempat mengundi. Katanya, pengundi seharusnya datang awal ke pusat pengundian supaya dapat membuang undi pada masa ditetapkan.

[9.30am] Mahathir angkat sumpah Perdana Menteri Malaysia kali kedua

Kuala Lumpur – Presiden Pakatan Harapan pada hari ini mengangkat sumpah di Istana Negara pada majlis angkat sumpah yang akan diadakan pada 9.30 pagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here