More
  Home Sarawak Samarahan Kerajaan Negeri Sarawak Biayai Projek Rakyat Bernilai Lebih RM4 Juta di Samarahan

  Kerajaan Negeri Sarawak Biayai Projek Rakyat Bernilai Lebih RM4 Juta di Samarahan

  KUCHING, 03 Mei 2019 (SNN)-  Projek rakyat bernilai lebih RM4 Juta di Samarahan dibiayai sepenuhnya Kerajaan Negeri Sarawak. Nilai tersebut termasuk 11 Projek Rakyat yang merangkumi kerja peningkatan sistem berkala air di bahagian Samarahan yang  telah pun ditender.

  Menteri Muda Bekalan Air YB Datuk Liwan Lagang berkata, daripada keseluruhan projek-projek tersebut ada yang telah ditender, telah siap dibina dan ada yang masih dalam peringkat pembinaan. Daripada 11 projek yang telah ditender, empat projek tersebut telah pun siap, manakala tujuh projek masih dalam peringkat pembinaan,” katanya ketika menjawab soalan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sadong Jaya YB Ir Aidel Lariwoo semasa Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak di sini, hari ini.

  Manakala, projek yang selainnya akan ditender dalam tahun ini dan kesemua projek dalam Projek Rakyat untuk Bahagian Samarahan dijangka akan siap selewat-lewatnya pada penghujung 2020.

  Sementara itu, bagi soalan tambahan yang dikemukakan ADUN Sadong Jaya mengenai skop dan kos keseluruhan projek, Datuk Liwan menjelaskan ianya terbahagi kepada skop kerja jangka pendek dan jangka panjang. Skop kerja bagi Penambahbaikan Jangka Pendek merangkumi tiga bahagian iaitu, membaik pulih loji rawatan yang sedia ada, membaiki tangki air yang sedia ada yang bocor dan membina ‘submarine’ paip yang baru untuk meningkat pembekalan air dari bekalan air Kuching ke Asajaya”.

  “Manakala, skop kerja Penambahbaikan Jangka Panjang juga merangkumi tiga bahagian iaitu menggantikan saluran paip yang uzur supaya tidak tersekat dan pecah, menambah stesen pam penggalak dan tangki aras tinggi, dan membina saluran paip utama.

  “Secara keseluruhan anggaran kos Projek Rakyat di Bahagian Samarahan adalah berjumlah RM4,014,660 juta dan ianya dibiayai penuh oleh Kerajaan Sarawak” ujarnya.


  Liwan Lagang, Menteri Muda Bekalan Air Sarawak

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Must Read

  Datuk Julaihi Narawi terima suntikan vaksin Covid-19 fasa pertama

  0
  KUCHING, 28 FEBRUARI 2021 (SNN) : Menteri Muda Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan Sarawak Datuk Julaihi Narawi telah menerima suntikan dos pertama vaksin Pfizer BioNTech...