I-Suri : Kerajaan Sarawak sedia sumbang tambahan caruman RM60 ringgit setahun-Fatimah

0
126
Fatimah(kiri) bersama Ketua Negeri KWSP Sarawak (dua dari kiri) dalam sidang media pada isnin.

KUCHING, 07 JULAI (SNN) : Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Kanak-Kanak (KWKPK), Dato Sri Fatimah Abdullah berkata, kerajaan negeri akan memberi bantuan sebanyak RM60.00 setahun, sebagai caruman penambahan kepada RM480.00 yang merupakan insentif khas daripada Kerajaan Persekutuan, menjadikan jumlah sebanyak RM450.00 bagi setiap pencarum.

“Sebelum ini caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hanya terikat kepada individu yang mempunyai pekerjaan sahaja, namun kini KWSP mempunyai tanggungjawab sosial memastikan semua masyarakat tidak terkecuali,” katanya semasa kunjungan hormat Ketua Negeri KWSP Sarawak, Hj Halim Boweng di pejabat beliau semalam.

Fatimah (tengah) dalam sidang media di pejabatnya menerangkan manfaat I-suri

Ujarnya lagi, antara kelayakan yang boleh memohon I-Suri ialah, warganegara Malaysia, ahli KWSP, belum mencapai umur 60 tahun, isteri kepada Ketua Isi Rumah (KIR), KIR wanita berstatus balu,nujang atau bercerai dan berdaftar dengan e-kasih.

Ujarnya, Fatimah menyeru agar Ketua daerah, kaum dan kampung-kampung dapat menghebahkan maklumat mengenai pendaftaran ini supaya masyarakat tidak terlepas daripada manfaat tersebut.-Sumber Ukas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here